Duurzaam produceren

Het is één van de grote uitdagingen van de 21e eeuw; hoe zet je een duurzaam product op de markt?

Er wordt vaak gekeken naar de uitstoot tijdens productie, of naar de mogelijkheid tot recyclen. Maar voor een echt duurzaam product moet je naar de complete keten kijken. Van productie tot einde levensduur, of nog beter: van Cradle 2 Cradle.

Flow Products ondersteunt bedrijven om duurzame producten te ontwikkelen en te produceren. Samen met onze opdrachtgevers bekijken we in welke levensfase van een product de meeste winst in duurzaamheid te behalen is.

Ontwikkeling en productie van duurzame producten
De gebruiksfase heeft een grote impact op de duurzaamheidsscore. Een product met een levensduur van tien jaar, is in de gebruiksfase al tien keer meer duurzaam dan een product dat slechts één jaar mee gaat. Een optimaal duurzaam product is tijdloos en heeft een lange levensduur of goede hergebruik oplossingen.

Duurzame materiaalkeuze
Door het juiste materiaal te kiezen kan de “footprint” van een product worden gereduceerd.

Voor een kunststof product kun je kiezen voor gerecycled kunststof. Er zijn steeds meer gerecyclede materialen die nagenoeg dezelfde eigenschappen als nieuw materiaal hebben. Bovendien zijn gerecyclede kunststoffen steeds beter op kleur te maken.

De duurzaamheidsscore kan ook worden verbeterd door een product zo toe te passen dat de uitstoot in een ander veld wordt verminderd. Een herontwerp in lichtgewicht materialen reduceert uitstoot door transport. Ook kunnen kunststof materialen energie besparen door hun isolerende werking.

Duurzaam produceren
Tijdens productie wordt zo min mogelijk uitgestoten. Door de productielijnen efficiënt in te richten worden de looptijden en energieverbruik geminimaliseerd. Restmaterialen worden gerecycled en weer in de productie ingebracht. Grondstoffen worden lokaal ingekocht om transport te minimaliseren.

Flow Products is meer dan 20 jaar actief in het ontwikkelen en produceren van hoogwaardige producten.

Geïnteresseerd? Bekijk onze projecten of neem contact op.

spuitgieten engineering

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ik blijf graag op de hoogte van nieuwe projecten en ontwikkelingen van Flow Products: